JET pro stanovení alergenů v potravinách
Stanovení JET (jednoduchý enzymatický test) bylo vyvinuto naší společností. Jedná se o rychlé a jednoduché stanovení, založené na vazbě alergenu se specifickou protilátkou a kolorimetrické detekci přítomnosti alergenu. Stanovení poskytuje i při své rychlosti a snadnosti provedení vyšší citlivost než běžné rapid (lateral-flow) testy, a JET tak představují ideální řešení pro zjištování potenciální kontaminace potravin přímo ve výrobním závodu.
Soupravy jsou k dispozici ve dvou formátech: „Standard“ pro stanovení 5 vzorků zároveň a „Maxi“ pro stanovení 10 vzorků, které mohou být stanoveny až v pěti různých analýzách
Gluten
EET 00209
EET Gluten - standard
EET 00510
EET Gluten - maxi
EET 01213
EET Gluten
- swab
EET 01714
EET gluten sensitive - standard
EET 01814
EET Gluten sensitive - maxi
EET 01914
EET Gluten sensitive maxi - swab
Mléko
EET 00109
EET Milk – standard
EET 00610
EET Milk - maxi
EET 01313
EET Milk - swab
Vejce
EET 00410
EET Egg – standard
EET 00710
EET Egg - maxi
EET 01413
EET Egg - swab
Sója
EET 01012
EET Soya – standard
EET 01112
EET Soya - maxi
EET 01513
EET Soya - swab
Arašídy
EET 00812
EET Peanut – standard
EET00912
EET Peanut - maxi
EET 01613
EET Peanut - swab
Látky vyvolávající potravinové alergie se vyskytují v potravinách běžně, nejčastěji se jedná o různé proteiny. Tyto alergeny vyvolávají u citlivých osob přehnanou odpověď imunitního systému, v extrémních případech může dojít až k anafylaktickému šoku. Potravinové alergie jsou geneticky podmíněné a objevují se přibližně u 1,5 % dospělých, u dětí je postiženo až 8 %. Zatím neexistuje žádná efektivní terapie, a jediným řešením je tedy absolutní eliminace daného alergenu ze stravy.
Nejčastěji se vyskytující potravinovou alergií dneška je alergie na vaječné proteiny,
vyskytující se ve žloutku i v bílku.
Alergií
na kravské mléko trpí až 3 % dětí ve věku do tří let.
Hlavním alergenem je protein
b-laktoglobulin,
který je poměrně rezistentní proti štěpení trávicími enzymy, a může se tak dostat i do lidského mléka. Alergie mohou vyvolat i další mléčné proteiny, např. hovězí sérový albumin (BSA) a
kasein.
Velice častá je také alergie na celer, vyskytující se u cca 3 – 10 % lidí s potravinovou alergií. Tato alergie má navíc velice úzkou vazbu na pylové alergie.
Alergie na
hořčici se vyskytuje u 7 % lidí s potravinovou alergií, její výskyt je spojen s konkrétními geografickými oblastmi a dietními návyky populace.