Bovine Serum Albumin ELISA Kit je určena pro kvantitativní stanovení BSA – hovězího sérového albumin – v mlékárenských výrobcích. Souprava není vhodná pro stanovení BSA v tepelně upravených potravinách (teplota při zpracování by neměla přesáhnout 100°C)..
Soupravou je možné stanovit až 41 / 17 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).Soupravou je možné stanovit až 41 / 17 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
1
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,62
ppm (mg/kg) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
3,76
ppm (mg/kg) |
Rozsah kalibrační křivky: |
3.5
až 300 ppm |
Doba
do exspirace: |
12
měsíců (při 2
- 8
°C) |
Hovězí
sérum obsahuje cca 6 % hovězího sérového albuminu (BSA). Hovězí maso představuje
důležitou složku potravy pro značnou část světové populace. Prevalence
potravinových alergií na BSA je bezesporu nižší než v případě jiných alergenů
(gluten, vejce, kravské mléko, sója, ořechy atd.), nicméně alergologové
doporučují stanovovat BSA v potravinách jako potravinový alergen. Kromě toho je
možné stanovení použít při kontrole technologických procesů a možných
kontaminací v potravinářském průmyslu, jakož i při kontrole potravin určených
pro specifické skupiny konzumentů (např. vegani).
Stanovení je založeno na imunochemické reakci BSA se specifickou protilátkou.
BSA přítomný ve vzorku soutěží s konjugátem BSA a křenové peroxidázy o omezený
počet vazebných míst na protilátce, potaženým na povrchu jamek mikrotitrační
destičky. Po promytí je na jamkách navázaná peroxidáza detekována přídavkem
chromogenního substrátu (tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého zabarvení je
nepřímo úměrná koncentraci BSA v kalibrátorech, kontrolních vzorcích a vzorcích.
Souprava
β-laktoglobulin ELISA je určena pro kvantitativní stanovení
β-laktoglobulinu (BLG) v potravinách, i tepelně zpracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 40 / 16 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 30 min |
Limit detekce (LOD): |
0.07
ppm (mg/kg) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0.20
ppm (mg/kg) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0.2
– 20 ppm (mg/kg) |
Doba
do exspirace: |
18
měsíců (při 2 – 8 °C) |
Mléko
je jedna z hlavních alergizujících potravin, a to především u dětí. Prevalence
této alergie se liší v různých zemích, údaje se pohybují od 1 % až do 3 %
v populaci. Proteinové alergeny jsou obsaženy jak v nativním mléce – viz dále,
tak i v mléčných produktech, neboť nebylo prokázáno, že technologické zpracování
mění strukturu mléčných proteinů natolik, že by se měnila jejich alergenicita.
To platí i o tepelném zpracování mléka. Kravské mléko obsahuje 30 – 35 g
proteinů na litr. Po jeho okyselení na pH 4.6 vzniknou dvě frakce: syrovátka (20
% proteinů) a tvaroh (80 % proteinů). Syrovátka především obsahuje
beta-lactoglobulin (BLG), alfa-lactalbumin (ALA), bovine serum albumin (BSA)
lactoferin (LF) a imunoglobulíny (Igs). Tvaroh je tvořen kaseinem (CAS), a to
čtyřmi druhy označované jako Alfas1 , Alfas2, Beta a Kapa.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické
protilátky s BLG. V prvním kroku reaguje BLG z kalibrátoru, kontrolního vzorku
nebo ze vzorku – extrakt analyzované potraviny – se specifickou protilátkou
ukotvenou na stěnách jamky mikrotitrační destičky. Po odmytí nenavázaných
bílkovin následuje druhý inkubační krok, při kterém reaguje specifická
protilátka konjugovaná s enzymem – křenovou peroxidázou – s navázanými BLG. Po
inkubaci se jamky promyjí a na jamkách navázaný konjugát je detekován přídavkem
chromogenního substrátu. Intenzita vzniklého zabarvení je úměrná koncentraci BLG
v kalibrátorech a vzorcích.
Kasein
ELISA Kit je určena pro kvantitativní stanovení kaseinu v potravinách, včetně
potravin tepelně opracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 40 / 16 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 50 min |
Limit detekce (LOD): |
0,24
ppm (mg/kg) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
1,30
ppm (mg/kg) |
Rozsah kalibrační křivky: |
1,5až 45 ppm (mg/kg) |
Doba
do exspirace: |
12
měsíců (při 2 – 8 °C) |
Mléko
je jedna z hlavních alergizujících potravin, a to především u dětí. Prevalence
této alergie se liší v různých zemích, údaje se pohybují od 1 % až do 3 %
v populaci. Proteinové alergeny jsou obsaženy v nativním mléce – viz
dále, ale i v mléčných produktech, neboť nebylo prokázáno, že technologické
zpracování mění strukturu mléčných proteinů natolik, že by se měnila jejich
alergenicita. To platí i o tepelném zpracování mléka. Kravské mléko obsahuje 30
–
Velkou
výhodou soupravy SEDIUM je, kromě možnosti detekce tepelně opracovaných
potravin, její schopnost stanovit krátké fragmenty alfa-kaseinu, vzniklé při
enzymatickém štěpení mléka. Bylo prokázáno, že souprava stanovuje fragmenty již
od cca 1 000 Da.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické protilátky s kaseinem.
V jamkách destičky, které jsou pokryty touto protilátkou, se smíchá vzorek s
kaseinem značeným biotinem, při následné inkubaci dochází k navázání kaseinu na
stěny jamek. Kasein ve vzorcích a biotinylovaný kasein soutěží o omezený počet
vazebných míst na protilátce proti kaseinu. Po promytí se do jamek přidá
konjugát křenové peroxidázy se streptavidinem. Po inkubaci se jamky promyjí a na
jamkách navázaná peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního substrátu
(tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého zabarvení je nepřímo úměrná
koncentraci kaseinu v kalibrátorech, kontrolních vzorcích a vzorcích.
Stanovení Mustard ELISA - specific je určeno pro kvantitativní stanovení
proteinů hořčice bílé (Sinapsis alba) v potravinách, i tepelně opracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 41 vzorků v duplikátech (96 jamková mikrotitrační
destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,06
mg/kg (ppm) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0,5
mg/kg (ppm) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0,5
až 15 mg/kg (ppm) |
Doba
do exspirace: |
18
měsíců (při 2 – 8 °C) |
Hořčice, jako potravinová ingredience, se připravuje ze semen hořčičných
rostlin. Jedná se zejména o hořčici bílou (Sinapis alba) využívanou pro výrobu
plnotučné hořčice.
Alergie na hořčici je, z pohledu prevalence, pátou až šestou nejčastější
potravinovou alergií. Její výskyt úzce souvisí se spotřebou hořčice v dané
oblasti.
Hlavním alergenem bílé hořčice je protein o molekulové hmotnosti 14 kDa
označovaný jako Sin a 1. Tento alergen je teplotně odolný a nepodléhá ani
enzymatickému štěpení. Minimální dávky proteinu Sin a 1 vyvolávající alergickou
reakci se pohybují v mikrogramových množstvích.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické
protilátky s proteiny hořčice bílé. V prvním kroku reagují hořčičné proteiny z
kalibrátoru, kontrolního vzorku nebo ze vzorku – extrakt analyzované potraviny –
se specifickou protilátkou ukotvenou na stěnách jamky mikrotitrační destičky. Po
odmytí nenavázaných bílkovin následuje druhý inkubační krok, při kterém reaguje
specifická protilátka konjugovaná s enzymem – křenovou peroxidázou – s
navázanými proteiny hořčice. Po inkubaci se jamky promyjí a na jamkách navázaná
peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního substrátu. Intenzita vzniklého
zabarvení je úměrná koncentraci hořčice v kalibrátorech a vzorcích.
Stanovení Mustard ELISA Kit - total je určeno pro kvantitativní stanovení
proteinů hořčice (Sinapsis alba, Brassica juncea, Brassica nigra) v potravinách,
i tepelně opracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 41 vzorků v duplikátech (96 jamková mikrotitrační
destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,05
mg/kg (ppm) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0,5
mg/kg (ppm) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0.5
- 15 mg/kg (ppm) |
Doba
do exspirace: |
18
měsíců (při 2 – 8 °C) |
Hořčice náleží do rodiny rostlina Cruciferae (Brassicaceae). V potravinářství
používaná hořčice je obvykle směsí semen dvou nebo vice odrůd Brassicaceae,
například Sinapis alba (hořčice bílá), Brassica nigra (hořčice černá), and
Brassica juncea (hořčice sítinovitá).
Alergie na hořčici je, z pohledu prevalence, pátou až šestou nejčastější
potravinovou alergií. Její výskyt úzce souvisí se spotřebou hořčice v dané
oblasti.
Hlavními alergeny hořčice jsou proteiny o molekulové hmotnosti 14 kDa a 16 kDa,
označované jako proteiny Sin a 1 a Bra j 1. Tyto alergeny jsou teplotně odolné a
nepodléhají enzymatickému štěpení. Minimální dávky proteinů Sin a 1 a Bra j 1
vyvolávající alergickou reakci se pohybují v mikrogramových množstvích.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické
protilátky s proteiny hořčice. V prvním kroku reagují hořčičné proteiny z
kalibrátoru, kontrolního vzorku nebo ze vzorku – extrakt analyzované potraviny –
se specifickou protilátkou ukotvenou na stěnách jamky mikrotitrační destičky. Po
odmytí nenavázaných bílkovin následuje druhý inkubační krok, při kterém reaguje
specifická protilátka konjugovaná s enzymem – křenovou peroxidázou – s
navázanými proteiny hořčice. Po inkubaci se jamky promyjí a na jamkách navázaná
peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního substrátu. Intenzita vzniklého
zabarvení je úměrná koncentraci hořčice v kalibrátorech a vzorcích.
Egg
ELISA je určen pro kvantitativní stanovení proteinů vaječného bílku
(EWP) v potravinách a surovinách. Není vhodný pro stanovení těchto
proteinů v tepelně upravených potravinách a tepelná úprava by neměla
přesáhnout teplotu 70 °C.
Soupravou je možné stanovit až 41 / 17 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod 30 min (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,08
ppm (mg/kg) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0,5
ppm (mg/kg) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0,5
až 15 ppm |
Doba
do exspirace: |
18
měsíců (at 2 – 8 °C) |
Prevalence alergie na vaječné bílkoviny je jedna z nejvýznamnějších – odhady se
pohybují mezi 3% až 7% u dětí do 2 let věku. Rovněž i výskyt u celé populace je
na úrovni jednotek procent. Alergeny jsou obsaženy v bílku i ve žloutku.
Alergický účinek se tepelným opracováním kontaminovaných potravin neodstraní.
Vaječný lysozym je používán při výrobě některých léků, vaječný albumin se
používá jako čiřící reagencie při výrobě červeného vína.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické protilátky s proteiny
vaječného bílku. V prvním kroku reagují proteiny z kalibrátoru nebo ze vzorku –
extraktu analyzované potraviny – se specifickou protilátkou ukotvenou na stěnách
jamky mikrotitrační destičky. Po odmytí nenavázaných bílkovin následuje druhý
inkubační krok, při kterém reaguje stejná specifická protilátka konjugovaná s
enzymem – křenovou peroxidázou – s navázanými bílkovinami. Po inkubaci se jamky
promyjí a na jamkách navázaná peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního
substrátu (TMB). Intenzita vzniklého zabarvení je přímo úměrná koncentraci
vaječných bílkovin v kalibrátorech a vzorcích.
Stanovení Peanut ELISA je určeno pro kvantitativní stanovení arašídových
proteinů v potravinách, i tepelně opracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 41 / 17 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,011 mg/kg (ppm) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0,036 mg/kg (ppm) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0,1
- 3 mg/kg (ppm) |
Podzemnice olejná (Arachis apogea) patří do čeledi bobovité (Fabaceae). Alergie
na arašídy je významná, protože jako jedna z mála alergenních potravin způsobuje
závažné alergické reakce, které mohou vést až k anafylaktickému šoku. Prevalence
alergie na arašídy se uvádí v Anglii a USA mezi 0,5 – 1 % . Prevalence u malých
dětí bývá přibližně o 0,2 % vyšší než u dospělých, ale obecně tato alergie spíše
v dospělosti přetrvává.
Nejdůležitější alergeny jsou uvedeny v tab. 1. Molekulová hmotnost
nejvýznamnějšího alergenu arašídů proteinu Ara h 1 ( viz obr. 1) je 63 kDa. Ara
h 1 tvoří velmi stabilní homotrimer. Monomery jsou vázané hydrofobními
interakcemi. Většina IgE vazebných epitopů je lokalizována v oblasti distálního
konce trojrozměrné struktury u vazby monomer-monomer, čímž mohou být chráněny
vůči trávení. Ačkoli typické prahové dávky způsobující alergické reakce se
pohybují v rozmezí 100-1000 mg arašídového proteinu, u některých citlivých
pacientů můžou reakci vyvolat velmi nízké dávky okolo 100 μg arašídového
proteinu.
Imunoenzymatické stanovení proteinů arašídů je stanovení sendvičového typu,
které probíhá ve dvou imunologických krocích a je založeno na specifické
interakci polyklonální protilátky s proteiny arašídů. Do jamek pokrytých králičí
protilátkou č. 2 proti proteinům arašídů se přidá extrakt vzorku/kalibrátory,
kde se během první inkubace naváží arašídové proteiny ze vzorku/kalibrátorů na
protilátku na stěnách jamky mikrotitrační destičky. Po promytí se do jamek přidá
konjugát králičí protilátky č. 2 proti proteinům arašídů s křenovou peroxidázou,
který se při druhé inkubaci prostřednictvím komplexu protilátky s antigenem
naváže na pevnou fázi. Po inkubaci se jamky promyjí a na jamkách navázaná
peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního substrátu
(tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého zabarvení je přímo úměrná koncentraci
arašídových proteinů v kalibrátorech, kontrolních vzorcích a extraktech vzorků.
Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti glutenu v tepelně
neopracovaných potravinách je založený na reakci specifických protilátek s
gliadinem v extraktu potraviny. Všechny potřebné reagencie jsou připraveny k
použití v reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET - Gluten. Souprava
je určena pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků v závislosti na balení.
Výsledek analýzy je interpretován ve formě:
a) negativní vzorek (neobsahuje gluten)
b) podezřelý vzorek (patrně obsahuje
gluten)
Kromě
potravinových extraktů se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek
negativní (s nulovým obsahem glutenu) a vzorek pozitivní (obsahující 10
miligramů glutenu na kilogram či litr potraviny, což je hranice pozitivity).
Hodnocení je založeno na vizuálním porovnání intenzity modrého zabarvení vzorků
s modrým zabarvením pozitivního kontrolního vzorku a negativního kontrolního
vzorku, u kterého není zabarvení žádné. Vzorek, jehož zabarvení je srovnatelné s
pozitivním kontrolním vzorkem, či intenzivnější, lze považovat za pozitivní,
tzn. obsahuje gluten (ale pozitivní z hlediska platné legislativy je považován
vzorek nad hranicí 20 ppm).
Mléko
je jedna z hlavních alergizujících potravin, a to především u dětí. Prevalence
této alergie se liší v různých zemích, údaje se pohybují od 1 % až do 3 %
v populaci. Proteinové alergeny jsou obsaženy jak v nativním mléce – viz dále,
tak i v mléčných produktech, neboť nebylo prokázáno, že technologické zpracování
mění strukturu mléčných proteinů natolik, že by se měnila jejich alergenicita.
To platí i o tepelném zpracování mléka. Kravské mléko obsahuje 30 – 35 g
proteinů na litr. Po jeho okyselení na pH 4.6 vzniknou dvě frakce: syrovátka (20
% proteinů) a tvaroh (80 % proteinů). Syrovátka především obsahuje
beta-lactoglobulin (BLG), alfa-lactalbumin (ALA), bovine serum albumin (BSA)
lactoferin (LF) a imunoglobulíny (Igs). Tvaroh je tvořen kaseinem (CAS), a to
čtyřmi druhy označované jako Alfas1 , Alfas2, Beta a Kapa.
Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti mléčného alergenu
beta-laktoglobulinu (BLG) v potravinách je založený na reakci specifických
protilátek s tímto alergenem v extraktu potraviny. Všechny potřebné reagencie
jsou připraveny k použití v reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET
- Milk. Souprava je určena pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků v
závislosti na balení. Výsledek analýzy je interpretován ve formě:
a)
negativní vzorek (neobsahuje BLG)
b)
podezřelý vzorek (patrně obsahuje BLG)
Kromě
pěti potravinových extraktů se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek
negativní (s nulovým obsahem BLG) a vzorek pozitivní (obsahující 0.3 mikrogramu
BLG na gram či mililitr potraviny, což je hranice pozitivity). Hodnocení je
založeno na vizuálním porovnání intenzity modrého zabarvení vzorků s modrým
zabarvením pozitivního kontrolního vzorku a negativního kontrolního vzorku, u
kterého není zabarvení žádné. Vzorek, jehož zabarvení je srovnatelné s
kontrolním pozitivním vzorkem, či intenzivnější, lze považovat za pozitivní,
tzn. obsahuje BLG neboli je kontaminován mlékem.
Prevalence alergie na vaječné bílkoviny je jedna z nejvýznamnějších – odhady se
pohybují mezi 3% až 7% u dětí do 2 let věku. Rovněž i výskyt u celé populace je
na úrovni jednotek procent. Alergeny jsou obsaženy v bílku i ve žloutku.
Alergický účinek se tepelným opracováním kontaminovaných potravin neodstraní.
Vaječný lysozym je používán při výrobě některých léků, vaječný albumin se
používá jako čiřící reagencie při výrobě červeného vína.
Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti proteinů vaječného bílku v
potravinách je založený na reakci specifických protilátek s těmito alergenními
proteiny v extraktu potraviny. Tato souprava není vhodná pro stanovení proteinů
vaječného bílku tepelně neopracovaných potravin (teplota tepelného zpracování by
neměla překročit 70 °C). Všechny potřebné reagencie jsou připraveny k použití v
reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET - Egg. Souprava je určena
pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků v závislosti na balení.. Výsledek
analýzy je interpretován ve formě:
a) negativní vzorek (neobsahuje proteiny
vaječného bílku)
b) podezřelý vzorek (patrně obsahuje
proteiny vaječného bílku)
Kromě
pěti potravinových extraktů se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek
negativní (s nulovým obsahem proteinů vaječného bílku) a vzorek pozitivní
(obsahující 0.5 miligramů proteinů vaječného bílku na kilogram potraviny, což je
hranice pozitivity). Hodnocení je založeno na vizuálním porovnání intenzity
modrého zabarvení vzorků s modrým zabarvením pozitivního kontrolního vzorku a
negativního kontrolního vzorku, u kterého není zabarvení žádné. Vzorek, jehož
zabarvení je srovnatelné s kontrolním pozitivním vzorkem, či intenzivnější, lze
považovat za pozitivní, tzn. obsahuje proteiny vaječného bílku.
Tento
test není vhodný pro drůbeží maso, které neprošlo tepelnou úpravou.
Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti proteinů nativní sóji v
potravinách je založen na reakci specifických protilátek s proteiny sóji v
extraktu potraviny. Všechny potřebné reagencie jsou připraveny k použití v
reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET – Soya. Souprava je určena
pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků v závislosti na balení. Soupravou
nedoporučujeme analyzovat vzorky potravin, ve kterých byla sója nějakým způsobem
tepelně upravena nebo ve formě extrudované sóji a sójového hydrolyzátu. Výsledek
analýzy je interpretován ve formě:
a)
negativní vzorek (neobsahuje nativní proteiny sóji)
b)
podezřelý vzorek (patrně obsahuje nativní proteiny sóji)
Kromě
extraktů potravin se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek negativní
(s nulovým obsahem proteinů nativní sóji) a vzorek pozitivní (obsahující 5
miligramů proteinů sóji na kilogram či litr potraviny). Hodnocení je založeno na
vizuálním porovnání intenzity modrého zabarvení vzorků s modrým zabarvením
pozitivního kontrolního vzorku a negativního kontrolního vzorku, u kterého není
zabarvení žádné. Vzorek, jehož zabarveni je srovnatelné s pozitivním kontrolním
vzorkem, či intenzivnější, lze považovat za pozitivní, tzn. obsahuje proteiny
sóji.
Podzemnice olejná (Arachis apogea) patří do čeledi bobovité (Fabaceae). Alergie
na arašídy je významná, protože jako jedna z mála alergenních potravin způsobuje
závažné alergické reakce, které mohou vést až k anafylaktickému šoku. Prevalence
alergie na arašídy se uvádí v Anglii a USA mezi 0,5 – 1 % . Prevalence u malých
dětí bývá přibližně o 0,2 % vyšší než u dospělých, ale obecně tato alergie spíše
v dospělosti přetrvává.
Nejdůležitější alergeny jsou uvedeny v tab. 1. Molekulová hmotnost
nejvýznamnějšího alergenu arašídů proteinu Ara h 1 ( viz obr. 1) je 63 kDa. Ara
h 1 tvoří velmi stabilní homotrimer. Monomery jsou vázané hydrofobními
interakcemi. Většina IgE vazebných epitopů je lokalizována v oblasti distálního
konce trojrozměrné struktury u vazby monomer-monomer, čímž mohou být chráněny
vůči trávení. Ačkoli typické prahové dávky způsobující alergické reakce se
pohybují v rozmezí 100-1000 mg arašídového proteinu, u některých citlivých
pacientů můžou reakci vyvolat velmi nízké dávky okolo 100 μg arašídového
proteinu.
Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti proteinů arašídů v
potravinách je založen na reakci specifických protilátek s proteiny arašídů v
extraktu potraviny. Všechny potřebné reagencie jsou připraveny k použití v
reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET - Peanut. Souprava je určena
pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků
v
závislosti na balení. Výsledek analýzy je interpretován ve formě:
a)
negativní vzorek (neobsahuje proteiny arašídů)
b)
podezřelý vzorek (patrně obsahuje proteiny arašídů)
Kromě
extraktů potravin se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek negativní
(s nulovým obsahem proteinů arašídů) a vzorek pozitivní (obsahující 1 miligram
proteinů arašídů na kilogram či litr potraviny). Hodnocení je založeno na
vizuálním porovnání intenzity modrého zabarvení vzorků s modrým zabarvením
pozitivního kontrolního vzorku a negativního kontrolního vzorku, u kterého není
zabarvení žádné. Vzorek, jehož zabarvení je srovnatelné s pozitivním kontrolním
vzorkem, či intenzivnější, lze považovat za pozitivní, tzn. obsahuje proteiny
arašídů.
TSH
ELISA je určena pro kvantitativní stanovení thyreotropinu (TSH) thyreotropinu
(TSH) v bovinním / ovčím séru.
Soupravou je možné stanovit až 41 / 17 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
0,225 ng/ml |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0,5
ng/ml |
Rozsah kalibrační křivky: |
0,5
až 40 ng/ml |
Hormon
stimulující štítnou žlázu (TSH; thyreotropin) and receptor pro TSH (TSHR) hrají
klíčovou roli při řízení funkce štítné žlázy a syntéze hormonů štítné žlázy
tyroxinu a triiodothyroninu. Tvorba TSH v předním laloku hypofýzy je stimulována
thyreoliberinem (TRH, thyrotropin-releasing hormone) a inhibována hormony štítné
žlázy mechanismem negativní zpětní vazby.
Hormony štítné žlázy hrají ve fungování organismu zcela zásadní a
nezastupitelnou roli. Kritickým faktorem ovlivňujícím funkci štítné žláza je
příjem jódu z prostředí.
Imunoenzymatické stanovení hormonu thyreotropinu (TSH) je stanovení sendvičového
typu, které probíhá ve dvou krocích, a je založeno na interakci specifické
polyklonální protilátky s bovinním / ovčím hormonem TSH. Do jamek pokrytých
specifickou králičí protilátkou se přidá hovězí nebo ovčí sérum, kde se během
první inkubace naváže hormon TSH ze vzorku. Po promytí se do jamek přidá
konjugát protilátky s křenovou peroxidázou, který se při druhé inkubaci
prostřednictvím komplexu protilátky s TSH naváže na pevnou fázi. Po inkubaci se
jamky promyjí a na jamkách navázaná peroxidáza je detekována přídavkem
chromogenního substrátu (tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého zabarvení je
přímo úměrná koncentraci hormonu thyreotropinu v analyzovaném vzorku séra.
Souprava Stanazolol
ELISA je určena ke kvantitativnímu stanovení stanazololu v potravinách a potravinových doplňcích.
Soupravou je možné stanovit až 42 / 18 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2 hod 10 min |
|
|
|
|
Anabolické steroidy jsou
syntetické deriváty testosteronu. Kromě anabolických účinků mají tyto léky ještě
vedlejší účinek v podobě androgenního působení. Kompletní oddělení anabolického
a androgenního působení se bohužel nepodařilo oddělit, a proto anabolické
steroidy působí v organismu podobně jako mužské pohlavní hormony a zejména při
podání dětem mohou způsobit vážné narušení sexuálního vývoje a vyvolat poruchy
růstu.
Stanazolol je 17α-alkylovaný derivát 5α-dihydrotestosteronu (DHT). Je
používán v kulturistice a ilegálně je též aplikován u závodních koní. V humánní
medicíně vykázal pozitivní účinek při léčbě anémie a hereditárního angioedému,
ale jeho preskripce je v mnoha zemích striktně kontrolována. Ve veterinární
medicíně může být předepisován za účelem zvýšení produkce červených krvinek,
růstu svalové hmoty, zvýšení kostní density, a pro zlepšení apetitu u zesláblých
zvířat. ELISA souprava na stanovení stanazololu umožňuje screeningové stanovení
v potravinových doplňcích a v mase a jiných tkáních zvířat chovaných pro maso.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci stanazololu se specifickou protilátkou.
Stanazolol přítomný ve vzorku a stanazolol, kterým je pokryt povrch jamek
destičky, reagují během inkubace se specifickou protilátkou. Stanazolol ve
vzorcích soutěží o omezený počet vazebných míst na protilátce se stanazololem
potaženým na jamkách. Po promytí se do jamek přidá konjugát křenové peroxidázy s
protilátkou proti králičím imunoglobulinům. Po inkubaci se jamky promyjí a na
jamkách navázaná peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního substrátu
(tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého zabarvení je nepřímo úměrná
koncentraci stanazololu v kalibrátorech, kontrolních vzorcích a vzorcích.
Bovine Serum Albumin ELISA Kit je určena pro kvantitativní stanovení BSA – hovězího sérového albumin – v mlékárenských výrobcích. Souprava není vhodná pro stanovení BSA v tepelně upravených potravinách (teplota při zpracování by neměla přesáhnout 100°C).
Souprava 19-Nortestosterone ELISA je určena ke kvantitativnímu stanovení 19-nortestosteronu v potravinách a potravinových doplňcích.
Soupravou je možné stanovit až 42 / 18 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro stanovení: |
2
hod 10 min |
Limit detekce (LOD): |
100
ppb |
Limit kvantifikace (LOQ): |
400
ppb |
Rozsah kalibrační křivky: |
100
až 50 000 ppb |
Anabolické steroidy jsou
syntetické deriváty testosteronu. Kromě anabolických účinků mají tyto léky ještě
vedlejší účinek v podobě androgenního působení. Kompletní oddělení anabolického
a androgenního působení se bohužel nepodařilo oddělit, a proto anabolické
steroidy působí v organismu podobně jako mužské pohlavní hormony a zejména při
podání dětem mohou způsobit vážné narušení sexuálního vývoje a vyvolat poruchy
růstu.
19-Nortestosterone je přitom jako anabolický steroid používán také ke stimulaci
růstu u zvířat chovaných pro maso. ELISA souprava na stanovení
19-Nortestosteronu umožňuje screeningové stanovení 19-Nortestosteronu
v potravinových doplňcích a v mase a jiných tkáních zvířat chovaných pro maso.
Stanovení je založeno na
imunochemické reakci 19-nortestosteronu se specifickou protilátkou.
19-nortestosteron přítomný ve vzorku a 19-nortestosteron, kterým je pokryt
povrch jamek destičky, reagují během inkubace se specifickou protilátkou.
19-nortestosteron ve vzorcích soutěží o omezený počet vazebných míst na
protilátce s 19-nortestosteronem potaženým na jamkách. Po promytí se do jamek
přidá konjugát křenové peroxidázy s protilátkou proti králičím imunoglobulinům.
Po inkubaci se jamky promyjí a na jamkách navázaná peroxidáza je detekována
přídavkem chromogenního substrátu (tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého
zabarvení je nepřímo úměrná koncentraci 19-nortestosteronu v kalibrátorech,
kontrolních vzorcích a vzorcích.
Souprava
Boldenon
ELISA
je určena ke kvantitativnímu stanovení boldenonu v potravinách a potravinových doplňcích.
Soupravou je možné stanovit až 42 / 18 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Time required for ELISA
determination: |
2 hours 10 min |
Limit of detection (LOD) : |
20 ppb |
Limit of quantification (LOQ) : |
85 ppb |
Calibration scale range: |
50 až 50 000 ppb |
Anabolické steroidy jsou syntetické deriváty testosteronu. Kromě anabolických účinků mají tyto léky ještě
vedlejší účinek v podobě androgenního působení. Kompletní oddělení anabolického
a androgenního působení se bohužel nepodařilo oddělit, a proto anabolické
steroidy působí v organismu podobně jako mužské pohlavní hormony a zejména při
podání dětem mohou způsobit vážné narušení sexuálního vývoje a vyvolat poruchy
růstu. Boldenon (BOL) je anabolický steroid, který se od testosteronu liší pouze
v dvojné vazbě v poloze 1. Je používán v kulturistice a ilegálně je též
aplikován u závodních koní. Je také používán ke stimulaci růstu u dobytku, kde
může být zneužit pro dosahování vyšší produkce masa. ELISA souprava na stanovení
boldenonu umožňuje screeningové stanovení v potravinových doplňcích a v mase a
jiných tkáních zvířat chovaných pro maso.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci boldenonu se
specifickou protilátkou. Boldenon přítomný ve vzorku a boldenon, kterým je
pokryt povrch jamek destičky, reagují během inkubace se specifickou protilátkou.
Boldenon ve vzorcích soutěží o omezený počet vazebných míst na protilátce s
boldenonem potaženým na jamkách. Po promytí se do jamek přidá konjugát křenové
peroxidázy s protilátkou proti králičím imunoglobulinům. Po inkubaci se jamky
promyjí a na jamkách navázaná peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního
substrátu (tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého zabarvení je nepřímo úměrná
koncentraci boldenonu v kalibrátorech, kontrolních vzorcích a vzorcích.
Free
Radicals Assay Kit je určen ke kvantitativnímu stanovení celkového obsahu
volných radikálů v lidském séru. Souprava umožňuje spektrofotometrickou detekci
volných radikálů ve zkumavkách a mikrotitrační destičce.
Free
Radicals Assay Kit obsahuje všechny potřebné reagencie pro kvantitativní detekci
volných radikálů (FR).
Čas
potřebný pro inkubaci vzorku: |
15
min |
Kalibrační rozmezí: |
1.5
– 12.0 mmol/l Fe2+ |
Detekční limit: |
0.71
mmol/l |
Sensitivita: |
1.9
x 10-3∆A per 1 mmol/l Fe2+ |
Referenční meze: |
4.46
± 1.38 mmol/l |
Volné
radikály jsou atomy, molekuly či ionty obsahující ve své konfiguraci nepárový
elektron, jsou proto velmi reaktivní. Pokud volný radikál odebere elektron
okolní molekule, vznikne tak další volný radikál, který dále odebírá elektron z
ostatních molekul či buněčných struktur. Vzhledem k tomu, že volné radikály
obsahují nepárový elektron, jsou vysoce chemicky reaktivní. Výrazně a
nespecificky reagují s biomolekulami včetně DNA, lipidů, proteinů, karbohydrátů.
Poškozením těchto molekul dochází k mutacím nukleových kyselin, peroxidaci
lipidů a oxidaci proteinů.
Volné
radikály mohou vznikat uvnitř organismu, ale i z externích vlivů. V organismu
hrají volné radikály důležitou roli v procesu zvaném oxidativní vzplanutí a jsou
především také nepostradatelnou součástí mitochondriálního dýchacího řetězce.
Tuto činnost FR můžeme považovat za užitečnou snahu chránit organismus a to na
rozdíl od všech druhů stresu, při kterých dochází k nekontrolovanému vzniku
různých volných radikálů. Za fyziologických podmínek je v organismu ustálená
rovnováha mezi VR a antioxidanty. Porušení této rovnováhy v neprospěch
antioxidačního systému je označováno jako oxidační stres, který nastává při
zvýšené tvorbě VR nebo při nedostatečné antioxidační ochraně organismu. Klinické
projevy oxidačního stresu jsou výrazně spojeny s mnoha chorobami zahrnujícími
např. diabetes, nádorové bujení, aterosklerózu, neurodegenerativní onemocnění,
hypertenzi, Crohnovu chorobu a další.
Mezi
externí zdroje volných radikálů patří UV záření, kouření a mnoho látek
znečišťujících okolní prostředí.
Stanovení volných radikálů je založeno na schopnosti chlorofylinu (sodno-měďnatá
sůl chlorofylu) přijímat a odevzdávat elektrony za současné stabilní změny
absorpčního maxima. Tento efekt je podmíněn alkalickým prostředím a přídavkem
katalyzátoru. Kvantifikace naměřených hodnot absorbancí je umožněna kalibrací,
která je založena na schopnosti Fe iontů v alkalickém prostředí přecházet z
dvojmocných na trojmocné.