Souprava
β-laktoglobulin ELISA je určena pro kvantitativní stanovení
β-laktoglobulinu (BLG) v potravinách, i tepelně zpracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 40 / 16 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 30 min |
Limit detekce (LOD): |
0.07
ppm (mg/kg) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
0.20
ppm (mg/kg) |
Rozsah kalibrační křivky: |
0.2
– 20 ppm (mg/kg) |
Doba
do exspirace: |
18
měsíců (při 2 – 8 °C) |
Mléko
je jedna z hlavních alergizujících potravin, a to především u dětí. Prevalence
této alergie se liší v různých zemích, údaje se pohybují od 1 % až do 3 %
v populaci. Proteinové alergeny jsou obsaženy jak v nativním mléce – viz dále,
tak i v mléčných produktech, neboť nebylo prokázáno, že technologické zpracování
mění strukturu mléčných proteinů natolik, že by se měnila jejich alergenicita.
To platí i o tepelném zpracování mléka. Kravské mléko obsahuje 30 – 35 g
proteinů na litr. Po jeho okyselení na pH 4.6 vzniknou dvě frakce: syrovátka (20
% proteinů) a tvaroh (80 % proteinů). Syrovátka především obsahuje
beta-lactoglobulin (BLG), alfa-lactalbumin (ALA), bovine serum albumin (BSA)
lactoferin (LF) a imunoglobulíny (Igs). Tvaroh je tvořen kaseinem (CAS), a to
čtyřmi druhy označované jako Alfas1 , Alfas2, Beta a Kapa.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické
protilátky s BLG. V prvním kroku reaguje BLG z kalibrátoru, kontrolního vzorku
nebo ze vzorku – extrakt analyzované potraviny – se specifickou protilátkou
ukotvenou na stěnách jamky mikrotitrační destičky. Po odmytí nenavázaných
bílkovin následuje druhý inkubační krok, při kterém reaguje specifická
protilátka konjugovaná s enzymem – křenovou peroxidázou – s navázanými BLG. Po
inkubaci se jamky promyjí a na jamkách navázaný konjugát je detekován přídavkem
chromogenního substrátu. Intenzita vzniklého zabarvení je úměrná koncentraci BLG
v kalibrátorech a vzorcích.