Kasein
ELISA Kit je určena pro kvantitativní stanovení kaseinu v potravinách, včetně
potravin tepelně opracovaných.
Soupravou je možné stanovit až 40 / 16 vzorků v duplikátech (96 jamková
mikrotitrační destička / 48 jamková mikrotitrační destička).
Čas
potřebný pro přípravu a extrakci: |
1
hod (10 vzorků) |
Čas
potřebný pro ELISA stanovení: |
2
hod 50 min |
Limit detekce (LOD): |
0,24
ppm (mg/kg) |
Limit kvantifikace (LOQ): |
1,30
ppm (mg/kg) |
Rozsah kalibrační křivky: |
1,5až 45 ppm (mg/kg) |
Doba
do exspirace: |
12
měsíců (při 2 – 8 °C) |
Mléko
je jedna z hlavních alergizujících potravin, a to především u dětí. Prevalence
této alergie se liší v různých zemích, údaje se pohybují od 1 % až do 3 %
v populaci. Proteinové alergeny jsou obsaženy v nativním mléce – viz
dále, ale i v mléčných produktech, neboť nebylo prokázáno, že technologické
zpracování mění strukturu mléčných proteinů natolik, že by se měnila jejich
alergenicita. To platí i o tepelném zpracování mléka. Kravské mléko obsahuje 30
–
Velkou
výhodou soupravy SEDIUM je, kromě možnosti detekce tepelně opracovaných
potravin, její schopnost stanovit krátké fragmenty alfa-kaseinu, vzniklé při
enzymatickém štěpení mléka. Bylo prokázáno, že souprava stanovuje fragmenty již
od cca 1 000 Da.
Stanovení je založeno na imunochemické reakci specifické protilátky s kaseinem.
V jamkách destičky, které jsou pokryty touto protilátkou, se smíchá vzorek s
kaseinem značeným biotinem, při následné inkubaci dochází k navázání kaseinu na
stěny jamek. Kasein ve vzorcích a biotinylovaný kasein soutěží o omezený počet
vazebných míst na protilátce proti kaseinu. Po promytí se do jamek přidá
konjugát křenové peroxidázy se streptavidinem. Po inkubaci se jamky promyjí a na
jamkách navázaná peroxidáza je detekována přídavkem chromogenního substrátu
(tetramethylbenzidin). Intenzita vzniklého zabarvení je nepřímo úměrná
koncentraci kaseinu v kalibrátorech, kontrolních vzorcích a vzorcích.