Jednoduchý enzymatický test na detekci přítomnosti proteinů nativní sóji v
potravinách je založen na reakci specifických protilátek s proteiny sóji v
extraktu potraviny. Všechny potřebné reagencie jsou připraveny k použití v
reakčních nádobkách, které tvoří celou soupravu JET – Soya. Souprava je určena
pro analýzu pěti nebo deseti různých vzorků v závislosti na balení. Soupravou
nedoporučujeme analyzovat vzorky potravin, ve kterých byla sója nějakým způsobem
tepelně upravena nebo ve formě extrudované sóji a sójového hydrolyzátu. Výsledek
analýzy je interpretován ve formě:
a)
negativní vzorek (neobsahuje nativní proteiny sóji)
b)
podezřelý vzorek (patrně obsahuje nativní proteiny sóji)
Kromě
extraktů potravin se současně analyzují dva kontrolní vzorky – vzorek negativní
(s nulovým obsahem proteinů nativní sóji) a vzorek pozitivní (obsahující 5
miligramů proteinů sóji na kilogram či litr potraviny). Hodnocení je založeno na
vizuálním porovnání intenzity modrého zabarvení vzorků s modrým zabarvením
pozitivního kontrolního vzorku a negativního kontrolního vzorku, u kterého není
zabarvení žádné. Vzorek, jehož zabarveni je srovnatelné s pozitivním kontrolním
vzorkem, či intenzivnější, lze považovat za pozitivní, tzn. obsahuje proteiny
sóji.